Ażeby w pełni zrozumieć sedno stereotypowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dołożyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była sztampowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, ale z w pewnych sytuacjach pojawiło się też i wino, przywożone po największej części z Śląska oraz Węgier.

Restauracja Grodzka Kraków

Sylwetka schematycznej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako niezmiernie ostrą, z dużą ilością mięsa oraz kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), zwłaszcza pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – wobec tego mogliśmy sobie na tę radość bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niezwykle pikantnych sosów lokalnych.

Restaurants in Main Market

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza i najbardziej schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną własnością kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z lokalnych jarzyn, owoców, zbóż oraz artykułów mięsnych.
Marynaty typowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w szablonowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie tuzinkowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.