Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród szerokich opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne potrawy włoskie

Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. rest włoska w krk Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.

Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film